От Нидерландия на юг към германската провинция Райнланд-Пфалц по Рейн тези

...
От Нидерландия на юг към германската провинция Райнланд-Пфалц по Рейн тези
Коментари Харесай

Подводница по Рейн: последното плаване на U17

От Нидерландия на юг към германската провинция Райнланд-Пфалц по Рейн тези дни се движи една именита подводница, била на въоръжение в Бундесвера съвсем половин век. U17 е с дължина 50 метра и тегло 500 тона. Последното ѝ триумфално 600-километрово пътуване е над вода за наслада на всички, които биха желали да я видят. А последната ѝ спирка след прекосяването около Дюселдорф, Кьолн, Майнц и Манхайм е Шпайер в Райнланд-Пфалц, където тя ще бъде извадена на брега и ще бъде превозена до своята последна спирка - Музея на техниката в Зинсхайм, провинция Баден-Вюртемберг.

Там тя ще бъде изложена до други забележителности от предишното като самолетите " Конкорд " и  " Туполев " или някогашни състезателни коли от Формула 1. На уеб страницата на Музея на техниката се оповестява, че подводницата се движи със скорост към 10 километра в час, което значи, че за превъзмогването на един километър са нужни сред пет и седем минути, показва АРД.

" Не заслужава да ръждясва на сметището "

Идеята за превозването на U17 до музея се родила на смешка - хрумнала непринудено на някогашни подводничари. В последна сметка тя се трансформирала в осъществимо логистично премеждие на стойност два милиона евро, за които се разчита на дарения.

" Много мои някогашни сътрудници се съгласиха, че сходно знамение на техниката не заслужава да ръждясва на сметището - би трябвало да бъде непокътнато за поколенията. U17 е история, след войната тя е била една от първите две немски подводници, минали през Атлантическия океан в посока Съединени американски щати ", описа пред немските медии бившият капитан Юрген Вебер.

В Кил подводницата бе натоварена на плаващ понтон, с който ще стигне до ШпайерСнимка: Frank Molter/dpa/picture alliance

Ветераните от U17, които години наред обмисляли благоприятни условия за спасяването ѝ, разкрили съдружник в лицето на шефа на Музея на техниката в Зинсхайм доктор Херман Лайхер. Той признава, че превозът на подводницата до музея изглеждал невъзможен, само че с помощта на една транспортна компания и на множеството помощници в момента той е реалност.

В Шпайер 100-те тона акумулатори на плавателния съд ще бъдат демонтирани, с цел да стане възможен неговият по-натъшен превоз до Зинсхайм по суша.

Възглавниците от едно време още са там

Докато U17 стигне до музея, интересуващите се могат да проследят пътуването посредством спътник на уеб страницата www.technik-museum.de. Във вътрешността на стоманения колос времето сякаш е спряло, написа " Билд ". Дори някои възглавници от дните на дейната работа (между 1973-та и 2010-а година) към момента са на местата си.

Зоната на деяние на подводницата в дните, в които тя е била експлоатирана в Германия, е била главно в Северно и Балтийско море, а по-късно и в Средиземно море, написа АРД. U17 и U26 са били първите немски подводници, плавали в американски води след Втората международна война. Подводниците са изпълнявали контролни и разследващи задания в границите на съдействието с сътрудниците от НАТО.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР